wt. Gru 10th, 2019

Wojciechow

informacje, fakty, opinie

Jak stworzyć bloga kulinarnego?

2 min read

W sieci znajdziemy całe mnóstwo popularnych blogów hobbystycznych. Największa część z nich poświęcona jest takiej tematyce jak: turystyka, moda, uroda, zdrowie, motoryzacja czy bieganie. Nie brakuje także blogów o tematyce kulinarnej.

Część z nich stanowi ogólny spis przepisów ze wszystkich dzień. Są także kulinarne blogi specjalistyczne poświęcone kuchnie włoskiej, azjatyckiej, blogi o deserach, winach czy blogi z przepisami na potrawy bez glutenu. Każdy może sobie wybrać własną niszę. Aby stworzyć popularnego bloga kulinarnego trzeba przede wszystkim mieć pasję do gotowania. Tylko wtedy prowadzenie bloga kulinarnego ma sens, gdy jego autor uwielbia testowanie i tworzenie nowych potraw a zdjęcia robi niejako przy okazji.

To właśnie zdjęcia będą odgrywały kluczową rolę na takim blogu. Muszą być duże, wyraźne, zrobione dobrym aparatem. To właśnie zdjęcie potrawy zachęca do tego by wejść na stronę i wypróbować przepis. Jeśli potrawa się uda i będzie smakowała taki użytkownik z pewnością wróci na bloga. Prowadzenie takiego bloga od strony technicznej jest proste gdyż istnieją specjalne bezpłatne platformy do blogowania, gdzie wystarcza jedynie wypełniać szablon treściami zdjęciami.

Potrawy najlepiej jest pogrupować w kategorie tematyczne takie jak: zupy, przekąski czy sałatki. Dobrze jest też dać odnośnik to nowych przepisów oraz do przepisów najbardziej popularnych. Ważną częścią bloga kulinarnego jest możliwość komentowania i zadawania pytań. Wiele osób łączy pasję do gotowania z możliwością zarabiania na blogu. Robi się to w ten sposób, że na blogu zamieszcza się reklamy o tematyce pokrewnej np. promuje się porcelanę, akcesoria czy tekstylia kuchenne.

Za każde kliknięcie autor bloga otrzymuje pieniądze. Aby mieć jeszcze więcej odwiedzających dobrze jest zlecić skuteczne pozycjonowanie agencji interaktywnej SEO.

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.